Przepis na tę zupę cebulową rodem z Francji przywiozłem z urlopu. Ma prosty skład, a jej smak powala
Wyśmienitą zupę cebulową z grzankami i serem jadłem po raz pierwszy, gdy kilka lat temu spędzaliśmy wakacje we Francji. Wtedy dowiedziałem się, że choć francuska zupa cebulowa (Soupe à l’oignon) ma prosty skład, to serwowana jest w najbardziej wykwintnych restauracjach na całym świecie. Smakiem tej wyjątkowej zupy zachwycały się dawniej koronowane głowy. Sprawdź przepis na francuską zupę cebulową jak z wersalskich restauracji.
Jak zrobić prawdziwą francuską zupę cebulową?
Francuska zupa cebulowa powstaje z bardzo prostych składników. Sekret jej smaku tkwi w połączeniu aromatycznego bulionu, usmażonej na maśle cebuli i czosnku oraz ziół i przypraw. Francuska zupa cebulowa podawana jest z serowymi grzankami lub zapiekana przed podaniem z żółtym serem, którym posypywany jest wierzch przelanej do miseczek lub kokilek potrawy.
Aby przygotować pyszną zupę cebulową, potrzebujesz domowy bulion warzywny lub mięsno-warzywny (np. na bazie drobiu i wołowiny), świeżą cebulę (możesz użyć cebuli żółtej o wyrazistym smaku lub innego gatunku cebuli np. delikatnej w smaku cebuli cukrowej), dobrej jakości białego wina oraz wyrazistego w smaku sera żółtego i pszennej bagietki.
Przepis: Francuska zupa cebulowa
Zupa z tego przepisu to jeden z głównych symboli kuchni francuskiej. Danie to ma bardzo bogaty smak.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 745 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 kg cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 litra bulionu
- 175 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżeczki tymianku
- cukier
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 duża bagietka pszenna
- 300 g sera żółtego do zapiekania
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Bagietkę pokrój na kromki. Ser żółty (np. goudę) zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- SmażenieNa gazie ustaw duży garnek z grubym dnem. Rozgrzej klarowane masło (możesz również usmażyć cebulę na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek). Na rozgrzany tłuszcz dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Smaż cebulę na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli. Dodaj szczyptę cukru, zmniejsz moc palnika i wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż, często mieszając, do momentu, aż cebula będzie miała złoty kolor.
- Dodanie winaDo garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodaj białe wytrawne wino. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż płyn się zredukuje. Jeżeli chcesz podbić smak zupy cebulowej, to możesz dodać do niej 2-3 łyżki konfitury cebulowej.
- Dodanie bulionuDo garnka z cebulą wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż bulion zacznie wrzeć. Zmniejsz moc palnika i gotuj zupę cebulową przez około 50 minut na małym ogniu.
- PrzyprawianieGotową zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz dodaj suszony tymianek. Porada: jeżeli chcesz, aby tymianek zachował intensywny smak i aromat, to dodaj go tuż przed końcem gotowania. Możesz też dodać tymianek razem z bulionem – wówczas jego smak będzie mniej wyczuwalny. Do zupy możesz dodać również świeże listki tymianku. Gotową zupę cebulową przelej do odpornych na działanie wysokiej temperatury miseczek lub kokilek.
- ZapiekanieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Tuż przed włożeniem zupy do piekarnika połóż na wierzchu każdej porcji kawałki bagietki i posyp je startym serem. Zapiekaj francuską zupę cebulową przez 10 minut lub do momentu, gdy ser się stopi i delikatnie przypiecze. Porada: możesz również posypać wierzch zupy startym serem, a grzanki skropić odrobiną oliwy i ułożyć na osobnej blaszce w piekarniku.
Francuską zupę cebulową podawaj gorącą. Przed podaniem możesz posypać wierzch każdej porcji odrobiną świeżego lub suszonego tymianku bądź posiekanym szczypiorkiem. Doskonale smakuje również francuska zupa cebulowa doprawiona szczyptą gałki muszkatołowej lub szałwii.
Cenne wskazówki do przepisu na francuską zupę cebulową
Nie każdy lubi, gdy w zupie pływają kawałki cebuli. Jeżeli należysz do grupy zwolenników zup przecierowych, to możesz zblendować zupę cebulową przed podaniem. Doskonale smakuje również klarowna zupa cebulowa, która została przecedzona przez sitko. Wskazówka: część cebuli możesz przetrzeć przez drobne sitko, dzięki czemu zupa będzie miała nieco gęstszą konsystencję, ale nie będzie to typowa zupa krem.
Kucharz, od którego dostałem przepis, przekazał mi też kilka rad. Mogą one sprawić, że łatwiej dostosujesz recepturę do własnych potrzeb. Oto one:
- Do francuskiej zupy cebulowej możesz dodać nie tylko ser Gouda, ale także inny ser żółty, który dobrze się topi i ciągnie po podgrzaniu.
- Możesz pominąć zapiekanie zupy cebulowej i podać ją od razu po ugotowaniu z dodatkiem serowych grzanek.
- Białe wino wytrawne możesz zastąpić octem winnym (w powyższym przepisie zastosuj go około 50 ml).